En nu programserie i 4 afsnit fra DR2+ sætter fokus på det tidpunkt i kongefamilien hvor en del af kongefamilien udskrives af historien og tronarverækkefølgen ændre sig. Det er Arveprins Knuds oldebarn Ludwig af Rosenborg der er fortælleren i dokumentaren, og han får hjælp af historiker Mie Ellekilde.

Igennem de fire afsnit dokumentarserien vare tager de et nyt fokus punkt i hvert afsnit. I første afsnit handler det om at familien taber tronen og hvordan det sker, men i de efterfølgende 3 afsnit graver de dybere ned i sagen og spørger hvorfor familien taber tronen.

Anmeldelse af Hvorfor er Ludwig ikke konge?

Det er en god fortælling der også giver et indblik i mange historiske begivenheder der har været med til at føre samfundet til hvor det er i dag. Historien i det er super spændende og de finder ud af mange nye ting om kongehusets handlinger på den tid.

Hvorfor Ludwig ikke er konge, bliver ikke det største tema i serien, og ej heller ville det være en god serie hvis det var. Uanset om arverækkefølgen var blevet ændret eller ej, ville sandsynligheden for at netop Ludwig af Rosenborg skulle blive konge, være uendelig lille der mange ville være foran ham i rækkefølgen. Man skal tage titlen med en gran salt.

1 – Familien taber tronen

I det første afsnit bliver alle spørgsmålene stillet og kun nogle svar fundet. Hvorfor mistede Arveprins Knud retten til tronen? Hvad skete der? og hvorfor opgav han den tilsyneladende så let som han gjorde? Det var ikke bare ful enighed blandt de royale da tronarverækkefølgen skulle ændres og faktisk var det hele en del af et større politisk spil.

2 – Kong Ingrid

Det viser sig at handle meget om lighed og kvinders rettigheder at få tronarverækkefølgen ændret, så Margrethe kan blive Dronning. En vigtig person i hele det spil er Dronning Indrid, som er Margrethes mor. Hun er meget aktiv og gode venner med Danmark største kvinde bevægelse, og så mødes hun på daværende tidspunkt privat med statsministeren. Dette afsnit handler om “Kong” Indrids rolle i ændringen af grundloven.

3 – Da apanagen forsvandt

Med tronarverækkefølgen ændret, og Ludwig af Rosenborgs familie ude af billedet, er næste spørgsmål allerede ved at blive taget op til drøftelse – hvor længe skal den del af den royale familie bliver ved med at modtage apanage? Apanage er den årlige betaling kongehusets medlemmer modtager fra staten. Flere mener at familien ikke længere efter Arveprins Knud skal modtage apanage, også da hans børn vælger at gifte sig borgerligt. Men hvorfor forsvinder apanagen? få svaret i dette afsnit.

4 – Én gang til for Prins Knud

Du kender sikkert udtrykket “én gang til for Prins Knud”, det stammer faktisk fra Arveprins Knuds tid og er opstået på baggrund af noget han har gjort. I dette afsnit vil de undersøge udtrykket opståelse og betydning, samt det større billede af hvornår den del af familien begyndte at blive gjort til grin og ikke længere behandlet med den respekt royale altid er blevet behandlet med. Hvad skete der?

Hvem er familien af Rosenborg?

Give a Comment